Mag ik dan wel motorrijden?

Nu het geleidelijk wat minder koud wordt, kunnen motorrijders na de winterstop weer een tochtje maken. Maar ze vragen zich af of het verantwoord is om dat tijdens de coronacrisis te doen. Ze willen niet in het ziekenhuis belanden, want dokters en verpleegsters hebben wel iets anders aan hun hoofd. Wat is wijsheid?
Van het RIVM hoeven ze echter niet thuis te blijven. Op de motor hou je immers automatisch afstand van anderen. Maar de andere coronaregels blijven natuurlijk gelden. Houd dus minstens 1,50 meter afstand tot anderen en blijf thuis als je je ziek voelt. Motorrijders doen er dus verstandig aan om in hun eentje te gaan rijden, of voldoende afstand te houden tot hun motormaatje tijdens de pauzes. Of beter nog: geen pauze in te lassen. En de duopassagier die achterop zit, moet voorlopig thuisblijven.

Aspirant-motorrijders mogen niet de weg op. Rijlessen zijn namelijk verboden tijdens de corona-uitbraak. En een dagtocht naar de Eifel of de Ardennen, populaire bestemmingen voor motorrijders, is nu verboden. In Duitsland en België gelden namelijk strengere regels dan bij ons. Daar mag je alleen met je motor de weg op voor belangrijke zaken, zoals boodschappen doen of naar je werk. Wie voor zijn lol onderweg is, riskeert een flinke boete.

Motorrijden is een relatief gevaarlijke bezigheid. Motorrijders willen nu minder dan ooit in het ziekenhuis belanden en ons zorgstelsel onnodig belasten. Daarover zegt Coen Berends, voorlichter van het RIVM, tegen de website Nieuwsmotor.nl: “Het vermeende gevaar van motorrijden lijkt me ook te kunnen gelden bij andere activiteiten. Ik kan alleen maar aanraden extra voorzichtig te doen, zodat er geen medische hulpverlening nodig is.”

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging ziet evenmin een harde noodzaak om thuis te blijven, maar is wat strenger in zijn advies: “Ga niet de weg op, tenzij dit echt noodzakelijk is.” Kortom, iedere motorrijder moet zelf beslissen of hij het verantwoord vindt om de weg op te gaan. Zo ja, dan gelden deze regels:

Rij bij voorkeur solo, en niet in groepen
Ga niet voor of na je rit samen koffie drinken
Houd altijd afstand
Rij extra voorzichtig